perjantai 12. heinäkuuta 2019

Sallan vuosi 2018

 Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla 2018 - kun kaikki oli vielä ok.

Kun kroppa hajoo....

Se piti olla ihan huippukesä: seuracupia ja aluekisoja, elokuun puolivälissä Saarijärven SM-kisat ja siitä pari viikkoa eteenpäin kauden ja mun koko tähänastisen urheilu-uran päätavoite: Moniottelun suomenmestaruuskilpailut Oulunsalossa.
Alkukesä oli käynnistynyt mallikkaasti, olin treenannut kovaa ja tuloksista tiesin että oon hyvässä kunnossa. Sitten ihan yllättäen, joskus heinäkuun lopulla, alko mun alaselkään tulla kiputuntemuksia aina treeneissä ja kaikenlaisessa rasituksessa.
Siitä syystä koko elokuun alkupuoli ja isoihin kisoihin valmistautuminen kului enimmäkseen lepäillen. Kisapäivänä Saarijärvellä heti ekasta keihään lämmittelyheitosta alkaen selkään sattui, polttava kipu tuntui joka askeleella ja pelkkä istuminenkin tuntui pahalta, mutta luovuttaa en halunnut. Koko kisa, ensin finaaliin ja siitä sisulla palkintopallille hopealle asti, oli ihan älyttömän tuskainen. Parkkipaikalla auton luona mietin miten olisi viisain yrittää sulloutua takapenkille niin, ettei selkään sattuisi kovin paljon. Kotimatkalla tunnelma ei tosiaankaan ollut katossa, ajatuksissa pyöri, kuinka ihmeessä selviän seuraavan päivän moukarikilpailusta.
Lyhyeksi jääneiden yöunien jälkeen kroppa tuntui kuitenkin paljon paremmalta aamulla ja alaselkä tiukasti teipattuna matkasin toiveikkaana takaisin Saarijärvelle. Moukarin mestaruus tuli kivusta ja varomisesta huolimatta, tein uuden ennätyksenkin ja upean kisapäivän kruunasi se, että Lotan kanssa yhdessä voitettiin myös moukarin joukkuekilpailu. Jälkeenpäin haastattelussa kerroin innolla toimittajalle, että lähden Oulunsaloon ottelemaan parin viikon kuluttua, mutta ensin ”pieni” selkävaivani pitää saada hoidettua kuntoon.
Ja heti maanantaina alettiin etsimään syytä tuolle viheliäiselle kivulle. Magneettikuvissa alaselän nikamasta löytyi rasitusosteopatiaa ja murtumakin. Lääkäri ilmoitti varsin tiukkaan sävyyn, etten todellakaan voi osallistua nyt mihinkään urheilukilpailuun ja määräsi samalla kuukauden liikuntakiellon. Ottelupäivänä seurasin siis synkkänä kotisohvalla livetuloksista kilpakumppaneiden suorituksia – voi kuinka paljon olisinkaaan halunnut olla kisassa mukana!
Todellisuus masensi, olin rikki. Edessä häämötti loputtoman pitkä syksy ja turhan ison siivun harjoituskaudesta lohkaiseva toipumisaika. Pyysin äitiä kuskaamaan minua useampaankin lähialueen yu-kilpailuun ihan vaan katsomaan paikanpäälle. Oli jotenkin lohduttavaa seurata niiden tekemistä, jotka pystyivät kilpailemaan. Kului useampi viikko, ennen kuin diagnoosia seurannut lamaannus meni ohi ja vamman varsinainen kuntouttaminen saatiin käyntiin.
Aluksi fyssarin harjoitteet tuntuivat kovin kevyen oloisilta ja niitä tehdessäni mietin, treenaanko tarpeeksi tai vahingossa jopa liikaa. Kuulostelin tosi tarkkaan tuntemuksia ja jännitin että selkään sattuisi taas. Mediassa törmäsin silloin tällöin urheilutuloksiin, jotka saivat murehtimaan, että jään älyttömästi jälkeen kun en pysty harjoittelemaan kunnolla. Ja toisinaan, kun motivaatio oli vähän hukassa, piti tarkasti miettiä syitä miksi jatkan.
Kuortaneen alue-ja piirileireille osallistuin toipilaana, en halunnut jättää niitä väliin mistään hinnasta. Oli kiva nähdä kentiltä tuttuja naamoja ja piristävää tavata samanhenkisiä kavereita, vaikka en edelleenkään voinut treenata samalla tavalla kuin toiset. Kuulin, että yllättävän monella ikäiselläni nuorella joko on, tai on joskus aiemmin ollut, samanlainen rasitusmurtuma kuin mulla. Joillakin tyypeillä jopa useaan eri otteeseen. Leiriltä sain sitä paljon kaivattua vertaistukea sekä uusia hyviä vinkkejä kuntoutukseen. Loppuvuodesta ei näkymä ollutkaan enää niin synkkä ja tuli se fiilis, että kunhan tästä paranen, niin mun kohdalla urheilijaelämä jatkuu vaan yhtä kokemusta vahvempana.
Meni neljä kuukautta kokonaan ilman juoksuaskelia, sitten kuukausi varovaista treeniä ja hölkkäilyä. Rampattiin äitin kanssa polilla muutama kerta ja viimein, ikuisuudelta tuntuneen ajan jälkeen selkäranka kuvattiin uudelleen ja se todettiin täysin parantuneeksi.
Sanotaan, että urheilija ei tervettä päivää näe. Vammoja valitettavasti joskus tulee, se kuuluu urheiluun. Ja silloin, kun ihan äärirajoilla suorituksia tehdään, niin myös pään sisällä tapahtuu paljon; on isoja tunteita aina pettymyksistä ja epätoivosta onnistumisen iloon ja riemuun. Se on aika rankkaa ja varsinkin kun sä oot ite ainoa, joka oikeesti tietää sun tuntemukset ja koko tarinan taustalla. Sellanen kasvattaa henkisesti, kilpaurheilu onkin myös ihan parasta luonnekasvatusta.
Tätä kirjoittaessa on jo uuden kauden alku. Kevään harjoitukset ja valmistautuminen on sujunut vaihtelevasti. Minä liikun täysillä, niillä eväillä mitä nyt on. Hyvä juttu, kun taas voin ja saan asioita tehdä. Rakkautta yleisurheiluun ja etenkin kilpailemiseen ei rasitusmurtuma onneksi vienyt. Nyt vaan nautitaan tästä kesästä, jota on vielä jäljellä ja yritetään parasta. Ihanaa kesää  ja tsemppiä kaikille !

 2018 Saarijärven SM-kisoista kotiintuomisena T14 moukarin kultaa, moukarin joukkuekulta ihanan Lotan kanssa sekä keihään hopea
Tunturitytöillä ihan huippuviikonloppu; Sallan SM-mitalien lisäksi Saanalle aluemestaruus T12 moukarissa ja 60m aj.

Sallan vuosi 2019

 Syksy meni enimmäkseen kuntoutuessa selän rasitusmurtumasta ja alkuvuosi polkaistiin kevyesti käyntiin Vetelin yläkoulun urheiluakatemiaryh...